måndag 1 oktober 2007

.another night of the living dead.

äntligen sitter jag vid en dator och andas lungt. jag har knappt haft tid den senaste tiden. anledningen till min framfart är den nu mycket närstående flytten. jag och fredrik flyttar nu på lördag, efter mycket om och men som ska diskuteras hit och dit.
vi fick nycklarna till lägenheten i fredags, kommer in och ser den totala förödelse som råder där. golven var helt söndernätta, likaså tapeter, lister och värst av allt så råkar det vara en fuktskada i hallen.
vi fick panik och bestämde oss för att med näbbar och klor kämpa för att få det nyrenoverat. dock så har de tidigare möterna med vår nya hyresvärd varit allt annat än smidiga. det har ungefär känts som att köra in huvudet i en vägg upprepade gånger. därför var vi mycket rädda för att det återigen skulle bli en viljornas maktkamp. vi var rustade till tänderna med argument när vi träffade besiktningskvinnan idag klockan 15. men allt var obefogat. det visade sig att hon redan hade avgjort att vi ska få helt nytt golv och nya tapeter i hall, sovrum och kök. dessutom ska de måla om i badrummet, eftersom någon av allt att dömma har rökt och badat samtidigt.
så vi valde tapeter till hallen, såg till att vi fick våran fina gröna färg i köket och nytt, oskadat golv i hela lägenheten. det känns sjukt bra, även om vi fortfarande måste tapetsera och måla om i vardagsrummer själva. men det känns numer bara kul.

dessutom har skolan tagit sjukt mycket tid. den som säger att den inte tycker att den studerar heltid på ett program ska nog lägga på ett kol eler hålla käft, för min klass har nog pluggat 60 timmar förra veckan, och den här veckan ser inte mycket bätre ut. vi ska göra ett grupparbete till, göra en teckning i fyra tekniker samt börja skissa på ett projekt för mälsåkers slott. de ska ha en barrack ute på gården som de ska göra reception/café/konferensyta/utsällningsmonter i. mycket optimistisk på min ära. liltet är det i alla fall. men om ni tycker att det låter intressant är adressen till slottet: www.malsaker.nu

nu ska jag packa vidare och sen gå och lägga mig. lång dag imorron.

puss.

måndag 24 september 2007

.190 on the freeway.

det har hänt så sjukt mycket den här månaden att jag nästan blir snurrig när jag tänker på det.
skolan är helt sjukt rolig och jag trivs utmärkt i min klass.
just nu håller vi på med en bastukonstruktion och en ficklampa med inriktning mot teknisk illustration som båda kräver millimeterprecision. det är jobbigt, men det lär en att ha tålamod och vara noggrann. innan dess har vi fått göra en s.k "oldenburgare" (googla om ni vill), akvareller och vägbeskrivningar. det är väldigt inriktat mot information och design, vilket passar mig utmärkt.
har inte haft så mycket tid att andas på under den månad som jag har gått i skolan nu, men det är ändå stärkande att kunna se sig själv hantera många bollar i luften. jag trodde inte riktigt att jag var den strukturerade typen som klarade sånt.
jag saknar teknik i mångt och mycket, men efter ett samtal med min lärare om mina arbetsprover så känns det bra. han sa att jag var mycket bred i mitt arbete, och därför idealisk för utbildningen, och att de alla hade hajat till när de såg en av mina valfria bilder. det kändes bra, och puschar mig att sträva efter att kunna hantera allt de kastar framför mig.
jag är så lycklig och mår så bra just nu att jag knappt vågar säga det.

onsdag 29 augusti 2007

.löst?.

verkar som om blogger har tagit sig i kragen, så jag gör ett nytt försök.

sitter hemma denna underbara förmiddag, underbar för att jag är ledig, och färdig med mina inlämningsuppgifter till torsdagen. jag har ritat lådor i blyerts, i tusch och gjort en båt som har gått på grund. det är högt tempo, men det är väldit bra, för man kommer snabbt in i produktionstänket som behövs när man jobbar mot näringslivet.
jag tror att jag kommer att trivas grymt bra där de kommande tre åren, och så fort jag har möjlighet ska jag föröka scanna in lite teckningar.

idag är det barrunda i eskilstuna som jag tänkte att jag ska delta i. det låter mycket blött, men problemet är att jag inte kommer att komma hem om vi slutar senare än klockan 21,52. det är så sjukt att sj inte kör tåg senare på en så trafikerad sträcka. jag vet att det är folk från västerås som ska åka dit, och jag tänkte kolla om jag kan få tigga skjuts om det är så att de ska åka hem på kvällen. annars så ska jag crasha i någon av mina klasskompisars lägenheter.

fredrik är på väg till gotland på obligatorisk teambuilding. jävligt party. men vad göra vad göra?

köpte konstnärsmaterial igår. för ungefär 1500 kr. det kändes lite jobbigt faktiskt. men det behövs, eftersom jag inte äger så mycket av den varan. jag var tvungen att köpa nya akvarellförger, eftersom mina är vanliga vattenfärger. men det får ses som en investering, eftersom de kommer att hålla mycket längre än vad jag tror.
men det svider.

tisdag 28 augusti 2007

.lost in tranlation.

min dator är inte kompatibel med min blogg tydligen, vilket är mycket konstigt.
därför tror jag inte att det blir så mycket mer bloggande här för min del. men jag kommer tillbaka, bigger,better.
någo annan stans.

nu ska jag rita lådor.

torsdag 16 augusti 2007

.apple.

idag skaffade jag en ny dator.
den är vit och söt och lätthanterlig.
mac är inte svårare än andra.
same same but different.

tisdag 14 augusti 2007

.väntan.


min syster opereras idag. håller andan.
försöker mest hitta på något att tänka på som inte involverar död, ångest och sjukhus.

hittade ett litteraturforum på helgon. det är skönt att veta att det finns människor som fortfarande tänker. det var en diskussion om vad litteratur är. det är så härligt att höra, eftersom det känns som att många i dagens samhälle skryter med sin kulturlöshet. det gäller alla former av kulturutövning, film, litteratur, konst, teater.
idag är den största filmindustrin till för dem som inte vill tänka. de vill ha något som de kan slappna av till, som de kan slänga bort en timme på och som inte stannar kvar när det är slut. jag tycker att det är synd, för de går miste om så mycket.
jag har mest erfarenhet av litteratur och film naturligtvis, men båda grenarna är utmärkta exempel. jag måste tydliggöra att jag inte dömer ut dem som uppskattar till exempel romantiska komedier, men jag förstår dem inte. det jag skulle vilja ha svar på är vad det är som är så hemskt med att behöva gå och grunna på något man har läst eller sett.
deckare är ett så bra exempel på det jag menar. deckare som genre har stora likheter med actionsfilmsintdustrin. det är spänning under perioden som läsaren tar del av mysteriet och i slutet får denne också alla svar på de frågor som han eller hon kan ställa sig under läsningen. karaktärerna är statiska och avslöjar inga känslor eller personlig utveckling under boken/filmens framskridande.
kanske är det så att estetisk har blivit ett avståndstagande. karaktärerna blir inte något att identifiera sig med, för då skulle gränserna mellan fiktion och verklighet att suddas ut.

jag märker att allt detta blir lösryckt och förvirrande, så jag tror att jag ska sluta nu. men det jag vill säga är att jag hoppas att någon av er en dag ska plocka upp herr werters lidande av goethe och sätta sig under ett träd och titta på verkligheten med nya ögon.

måndag 13 augusti 2007

.the month of may.

sitter ensam i min snart-föredetta lägenhet och sjunger amerikansk 60-tals soul. snart ska jag ner på stan och köra garn till en poncho som jag håller på att virka, träffa cajsa (yeaj!!) och träna.
cajsa var här igår också och hängde lite. vi tittade på me, you and everyone we know. den var riktigt bra, så jag rekommendenderar den till alla som inte tycker om att de bruce willis spränga saker i vit undertröja.
(eller så är det verkligen ni som ska se den)

träningen går bra nu också. jag ska träna body pump igen, utan den medföljande ångestfulla träningsvärk som framträdde förra måndagen. men det gick ju bra i torsdags så.
det har blivit lite fram och tillbaka med träningen under sommaren, som vanligt, men jag har ändå försökt att hålla igång. nu när vi ska flytta till eskilstuna så måste jag hitta ett nytt gym som jag trivs på. det är inte helt enkelt faktiskt.
dessutom så tänkte jag börja dansa. antingen ragga eller hiphop, även om jag skulle vilja lära mig dansa lindy hop också. men det vill inte min kära fästman, så det är en glädje i livet jag får klara mig utan.

skolan börjar på måndag också. jag har kollat in schemat, och det ser ut som om det blir fullt upp på direkten. dessutom ska man hålla på med nollning och sånt i flera veckor, vilket kommer att ta en massa tid. fredrik sa till mig att ta på mig oömma kläder första dagen. när jag frågade varför pratade han om något som eventuellt kallades för irländsk julafton och hemgjort vin. låter party.
tyvärr är jag inte 19 år och precis har flyttat hemifrån, så hemgjort vin känns inte så lockande. inte förnedringslekar som inte innebär att alkohol får konsumeras under tiden heller. men man vet aldrig. det kan sluta med att jag står överst i någon jävla mänsklig pyramid och skriker något om att jag är the golden god.
konstigare saker har ju hänt.

syster verkar må rätt bra. hon ska opereras på tisdag och det känns läskigt, men det ska nog gå bra. lite oroshamster i magen bara.


söndag 5 augusti 2007

.sockervadd.

sockervadd i huvudet. de senaste dagarna har jag bara gått runt i något slags bedövat vaacuum utan att kunna tänka ordentligt. finns liksom inget att säga. folk runt omkring mig verkar inte ha märkt något, men jag är så sjukt frånvarande. idag är första dagen jag är hungrig på snart en vecka. har bestämt mig för att hoppa av min sommarkurs. jag orkar inte gå dit. dessutom vill jag finnas till hands om min syster behöver mig.
jag har så svårt att förstå att hon verkligen har cancer det är så många i familjen och släkten som har dött av det att jag knappt vågar tänka tanken alls. och även om allt går bra så kommer hon ändå alltid ha risken kvar. jag orkar inte greppa.
min mamma dog i cancer, min morfar, systers pappa och ett par i deras släkt. det är för många för att oddsen ska vara bra. men jag måste hoppas. jag har inget annat val.

dessutom ska jag åka till köping i nästa vecka och hälsa på min farmor-mormor som har KOL, och som vi inte vet när hon dör.

allt är mest skit. jag är inte ens glad över att vi har skrivit kontrakt på vår lägenhet i eskilstuna eller någonting.

torsdag 2 augusti 2007

.tårar.

fick idag reda på att min älskade syster har canser.
inte samma som mamma dog i, men ändå canser.

det finns ett hål i mitt hjärta som gör ont.

onsdag 1 augusti 2007

.nu händer allt på en gång.

lite turbulent just nu. jag och fredrik har fått lägenhet i eskilstuna. idén föddes när jag fick reda på att jag kom in på min utbildning. kort och gott började vi leta lite smått. en vecka senare har vi kontrakt på en stor tvåa med 600 meter till skolan. det känns mycket förvirrande. och det är bara två månader kvar tills vi flyttar.
jag har alltid varit emot att flytta dit, men jag kände att jag inte orkar pendla längre, eftersom jag har gjort det sen jag var 6 år gammal. eskilstuna är kanske ingen höjdarstad, men lägenheten är ljus, central och billig.
så nu måste vi säga upp alla våra saker, telefon, bredband osv, fixa adressändring, skaffa flyttlådor, packa, fixa transport osv. det blir mycket att tänka på i huvudet. möblering (kan vi ha kvar alla våra möbler?), tapetsering (bårder är inte vackert) och annat som man måste tänka på.

har skaffat en ny mobil också. en sån där bo-kaspers-telefon som tre gör reklam för, fast inte hos tre som verkar helt vansinniga utan hos telenor. vi tvekade längre, men efter att ha nästan blivit rädd för en av försäljarna på tre på stan, och blivit irriterade på inkompetensen hos de på hälla så hittade vi en tjej på telenor som fixade en bra deal, var serviceinriktad och proffsig.
telefonen är väldigt snygg, vilket är det enda jag kan säga just nu, eftersom jag inte har lärt mig några funktioner ännu.

lördag 21 juli 2007

.mr bartender.

det känns som om jag har kola i huvudet idag. hade migrän med illamående igår. det kom när jag satt på å med madde.
madde var glad och pratig över ett glas rött och cigaretter som ingen av oss egentligen röker. men ibland behövs det också. hon pratade om mr bartender som hon har en fling med, men som bara malin har träffat också.
men se, där kom han, och jag måste medge att han var rätt söt även om han inte är min typ. efter detta kom migränen, så jag lämnade henne i sticket med han och hans vänner. hoppas att det gick bra.
själv kröp jag hem och stupade i säng med ett par pronaxen innanför pannbenet. fredrik skulle ligga och pilla mig i håret, men han somnade långt innan mig. "jaha" tänkte jag och somnade med hans hand i ansiktet.

vet inte hur det har gått för malin och hennes mårten heller. vi ska träffa dem och ta med mårten till vallby där malin spelar teater idag. det ska bli kul att träffa honom igen, eftersom jag tyckte så mycket om honom under arvikafestivalen. tänkte försöka passa på att fråga lite diskret när han inte hör.

idag skickar jag varma tankar till: karin ( må alla dina drömmar gå i uppfyllelse), cajsa (du kommer säkert in), malin (du måste använda ditt inre ljus) och ullis (du kommer alltid att vara min vän)

fredag 20 juli 2007

.hemma.

jag har landat lite nu. det kändes helt overkligt att komma hem från sveriges bästa och skönaste festival - arvika! jag och fredrik har lagat plankare (brottat ner en av dem också), granskat laminat och armband, myst, sett snygga ut, tittat på band, lyssnat på band (ibland ofrivilligt), ätit för lite, sovit för lite och blivit blöta.
ett stort grattis till pinge och åsa som förlovade sig den 14e juli! ni är så fantastiskt söta. jag ser en ljus framtid framför er!

jag har kommit in på min efterlängtade illustratörsutbildning också! den 20e augusti bär det av i tre år framöver. jag ser fram emot det så mycket att jag inte kan tänka på så mycket annat. försöker att rita lite, plugga lite och så, men det blir inte så mycket av med det. tror att det kan gå bra på min sommarkurs ändå, men det hade ju underlättat för mig att ha läst på ordentligt. madde har iof bara läst en av böckerna, så jag ligger i alla fall rätt bra till.

lite orolig för mina pengar, det kostar på att vara fattig, men det kommer förhoppningsvis att löna sig i slutändan. csn är inga snälla människor, men det gäller att hålla sig väl med dem. risken finns att de övervakar folks bloggar, så att jag nu inte kommer att få något mer, men I like to take a walk on the wild side!

söndag 8 juli 2007

.the day after tomorrow.


först; stackars er roskildebesökare som fick eran vecka förstörd av allt regnet. jag lider med er.
det är precis som om en ny syndaflod är här. kan det inte sluta snart? jag räknar kallt med att vada omkring i mina nyinköpta rosa stövlar och regnakappa hela nästa vecka. de har lovat regn i arvikatrakten. men det ska nog gå bra. jag tänkte ta med några extra tjocktröjor eftersom vi ändå kör bil.

annars har jag pluggkramp. vill helt enkelt inte läsa tyst vår av rachel carson. det känns som om jag har fått budskapet på de 30 sidor jag läst; det är farligt med bekämpningsmedel.
imorron kommer jag antagligen att få veta om jag kommer in på min illustratörsutbildning. jag är hysteriskt nervös, sitter mest och försöker låta bli att bita mig själv i knäna. det är så mycket som hänger på deras beslut. känns dock skönt att få veta innan jag åker till arvika, för då kan jag antingen fira eller begrava mina sorger i arbete.
har försökt att rita lite också, men eftersom jag och fredrik har spenderat helgen hos hans föräldrar (kors i taket, det gick bra!) så har det inte blivit så mycket. måste dock bara lägga in en bild på den fantastiska apnea som har inspirerat mig så mycket och lärt mig massor om anatomi...

hör av mig igen när jag kommit hem.
puss och kram på er alla!


söndag 1 juli 2007

.by the way.

...så lyckades jag skaffa mig VG på båda mina sista tentor, så jag går ut min litteraturkurs med VG i betyg.

who´s yur daddy?

.nouvelle vauge.

(vi har köpt våra ringar idag! lycka!)
nouvelle vauge ska jag se på arvika. har precis lyssnat en del, och det verkar helt fantastiskt bra. om någon vet något om dem får de gärna höra av sig.
för övrigt kan jag rekommendera lilly allen, amy winehouse, och nya skivan med svenska akademin.
på tal om musik så fick jag idag reda på att min gamla rumskompis ska spela på arvika, jag antar på orion. grattis emma, det verkar jättekul för dig och fredrik.
annars är det mest stiltje i livet. jag håller febrilt på att läsa min kurslitteratur. just nu håller jag på med en roman som heter älskande par av en kvinna som heter agnes von krusenstierna (med eller utan stavningen) som fungerar som en blandning mellan days of our lives och danielle steels romaner. mest av allt har de sex eller tänker på sex. däremellan pratar de om familjerelationer. det hela är mycket spännande. ska försöka läsa ut den innan nästa helg, eftersom jag har två böcker kvar att läsa på två veckor, varav en av veckorna är full av arvika. spännande.
saknar mina vänner. en tanke till cajsa i norge, cissi i frankrike och ellen i söderköping. kram på er.

tisdag 26 juni 2007

.r.i.p.

cris benoit.

hoppas att du får det bättre i nästa liv än i detta.
tack för alla gånger vi har fått skratta åt dina övertränade armar.

torsdag 14 juni 2007

.trött.

länge sen jag skrev nu. har inte riktigt haft tid, jag har avslutat min litteraturkurs och påbörjat en sommarkurs som heter text, kultur och samhälle. den verkar vara rätt intressant, även om jag var skeptisk gentemot kurslitteraturen i början.
vi ska bland annat läsa onåd av j.m coetzee, gruva av sara lidman och tyst vår av rachel carson. en salig blandning med andra ord. det verkar som om centralfrågorna rör sig kring huruvida text har makt att påverka, om det finns möjlighet att skildra ett samhälle genom text och vad som gör text kanoniserad. mycket intressanta frågor på min ära. om någon har någon åsikt i ämnet får se gärna höra av sig till mig.
har äntligen fått pengar också. jag hade nästan gett upp hoppet där ett tag. men nu känns det rätt bra igen. håller på att shoppa allt inför arvika. dessutom var jag tvungen att köpa nya solbrillor, eftersom mina gick sönder i väskan när jag var och hejjade på fredrik när han sprang stockholm marathon i helgen. nu har jag hittat ett par lika dana på the new yorker, eftersom jag älskade dem och de var slut på indiska där jag köpte dem.
ont i huvudet också. jävla väder. kommer det aldrig att bli stabilt?

måndag 4 juni 2007

.arvikadrömmar.

jag vill nu. nu nu nu nu nu!
jag längtar så himla mycket till arvika, det ska bli så kul!
det verkar vara rätt många som var med från förra året, så det ska bli härligt att se alla igen. och alla nya.
jag går som på små moln. det är det enda jag vet att jag ska göra i sommar, men det räcker absolut. det kommer lätt att bli den roligaste veckan nånsin.

bort från plugget också.
jag har det sista på barnlitteraturkursen nu, tenta. sen på måndag är det upprop på nästa kurs, men det är ok, för det är bara på halvfart.

arvika.

lördag 2 juni 2007

.i studentdjungeln.

var ute för att se om jag kunde hitta något fint att ge till min bror på studenten.
eftersom enköpings kommun har bestämt att det är alkoholförbud för dessa ungdomar så tänkte jag att jag skulle kunna köpa något gulligt idiotiskt djur att hänga runt halsen på honom.
sagt och gjort gick jag in på en av västerås prylaffärer- ni vet sorten som säljer skitsaker lite för dyrt för kvalitén. pillade på stora tygblommor, gummiankor och allt annat du kan tänka dig.
hittade en plyshgroda med studentmössa som enligt etiketten utlovade "en melodi". jag tryckte den på magen, varpå den hysteriskt börjar spela studentsången. jag blir livrädd och försöker gömma den under en hög med studentmösseprydda gosedinosaurier. men den bara fortsätter och fortsätter och jag hukar mig ner bakom en hylla, för nu har hela affären börjat titta på mig. jag försöker så nonchalant som möjligt släntra ut genom dörren och sen springer jag därifrån så fort jag kan.
historien slutar med att jag utmattad sjunker ner på en stol på mitt favoritcafé och dränker mig i en kopp kaffe.

måndag 28 maj 2007

.busväder.

detta regnande.
det har verkligen öst ner hela dagen. smattrade mot fönstret när jag vaknade, smattrade när jag hade föreläsning och när jag traskade mot biblioteket.
kröp ihop i ett hörn av barnavdelningen med en mängd bilderböcker, vissa gamla och kära, andra nya och spännande.

har inte hänt så mycket sen sist jag skrev. har fortsatt skriva på min hemtenta och sprungit igenom en mängd böcker. det känns rätt konstigt att nästa vecka har jag inte längre någon kurs att gå till. det har gått fort.
jag kommer verkligen att sakna att gå dit och försvinna in i en värld av hjältar, döda, levande och gudomligheter. och alla mina kurskamrater. vissa kommer jag att hålla kontakten med, andra inte och jag har fått minst en vän för livet.

har kanske jobb i höst. ricky boy ringde igår och frågade om jag var intresserad av att bli aerobicinstruktör igen. det hade varit så himla kul! han skulle lämna min personuppgifter till en träningskoordinator som skulle höra av sig.
det var länge sen jag ledde klasser nu. jag behöver göra ett nytt aerobicprogram som jag kan visa upp på en eventuell audition. men det hade varit så fantastiskt kul att få skutta runt i koreografier som jag själv gillar att lära ut. jag får hålla tummarna.

torsdag 24 maj 2007

.escapism.

varför är det så svårt att sätta sig och plugga ibland?
speciellt om det egentligen är jätteintressant och givande och kreativt?
så är det just nu. jag borde egentligen ha skrivit på min 7poängsuppsats idag, men istället har jag gått och fikat med vänner i olika omgångar, samt googlat min lärare. jag har inte skrivit mer än en och en halv sida om bellmans fantastiska stockholmsskildringar. metadramatiken har jag inte riktigt fått grepp om ens, och jag har inte ens bestämt mig för vilken som ska bli min sista fråga.
jag är helt enkelt mycket lat.

och inte har jag tränat yoga idag, fast jag hade tänkt mig det. jag har läst elvis karlsson av maria gripe istället. den kan verkligen rekommenderas till alla, vuxna som barn. egentligen borde jag läsa räddaren i nöden av j.d salinger, men den är inte alls lika spännande tycker jag. alltid ska det vara så att allt annat är mer intressant än det man gör.

men lite glada nyheter i alla fall. hanna ringde mig idag och meddelade att hon ville komma och fira min och fredriks förlovning på lördag. vi har inte pratat sen nyår och hon jobbar nästan alltid, så det blev lite av en överraskning.
jag har varit dålig på att höra av mig till mina kära uppsalavänner, som vanligt. men det betyder verkligen inte att jag inte tänker på er! kram!
däremot så vet varken madde eller cajsa om de kan komma. madde kanske skulle vara med sin plus one och cajsa skulle bli förkläde på raggarfest.

måndag 21 maj 2007

.om bibliotekarier.

väldigt trött idag.
jag har haft mastodontföreläsning i barnlitteratur idag.
och sen har det bara varit en sån där dag...

jag känner att jag måste kåsera lite om bibliotekarier.
jag behöver få uttrycka mina högst blandade känslor inför denna mycket speciella yrkesgrupp.
för det första så är det helt otroligt att de måste studera sex år på högskola för att ens kunna bli bibliotekarier. för att söka in till utbildningen måste du dessutom ha en magisterexamen i något lämpligt ämne. allt detta kan gemene man anse vara ett bevis på det engagemang och livliga intresse för böcker som dessa individer måste besitta. men icke!
för det andra kan man som vanlig dödlig anta att de som söker till biblioteks - och informationsprogrammet har ett intresse för sociala kontakter, vilket är något dagligt förekommande för dessa. men icke!
jag vet inte om det är speciellt utmärkande för bibliotekarier inom västmanlands län, men de jag har stött på är i många fall introverta, otrevliga, sarkastiska och fruktansvärt oflexibla. exempel:
jag var ner på biblioteket idag för att hitta ett antal barn och ungdomsböcker som jag måste läsa till på onsdag. då datorn med sökkatalogen på barnavdelningen ger alla användare epilepsi (den vibrerar på ett underligt sätt) så tänkte jag att det vore lättast att be den vänliga bibliotekarien bakom disken om hjälp.
jag går fram till disken och väntar på att kvinnan där ska sluta prata i telefon. efter ungefär fem minuter så lägger hon märke till mig, slutar prata med sin partner om vad de ska äta till middag och frågar mig vad jag vill. jag berättar vad jag vill ha hjälp med. hon frågar om jag inte själv kan använda en dator, men jag bekräftar att jag är bevandrad inom det digitala området. jag anmärker dock på skärmen till datorn på avdelningen.
kvinnan pustar och börjar gå igenom sin dator på jakt efter mina böcker. en efter en skriker hon triumferat att den antingen är försvunnen eller utlånad och att jag bara kan hoppas att de kommer in tidigare än väntat. jag gick alltså därifrån i nertryckta skor och begynnande huvudvärk.

jag skulle inte ha några problem med detta scenario om det inte vore för att hon lät så skadeglad varje gång hon inte kunde hitta det jag sökte. jag var inte otrevlig, jag var inte spydig eller överlägsen. jag ville bara ha hjälp.
alltså, snälla bibliotekarier; jag vill att ni ska reflektera över att det är ett socialt yrke ni innehar. ni har att göra med verkliga människor. precis som affärsexpediter så är ni tvungna att vara den större människan varje gång. vi begär inte att ni ska kunna allt, men vi borde kunna begära att ni åtminstone försöker vara socialt kompetenta.

tack.

söndag 20 maj 2007

.mourning.




















för övrigt ville jag bara dela med mig att ett nystartat projekt.
ska bli olja på duk tillslut.

tool är bra musik att måla till.

.a little of everything.

trött idag.

vi har haft en hektisk helg. i lördags berättade vi för fredriks föräldrar att vi har förlovat oss. det gick faktiskt förvånansvärt bra. de har inte tyckt om mig tidigare, av flertalet anledningar, men nu verkar de ha lugnat ner sig lite. dessutom har vi firat hans moster, som fyllt år och flyttat till lägenhet från sitt stora, tysta hus.
mitt i allt har jag dessutom försökt att få ihop en hemtenta. jag har grunnat mycket och gjort en hel del anteckningar, men jag har inte börjat skriva ännu. jag har förvisso till den andra juni på mig, så det ska nog gå vägen.
imorron börjar barnlitteraturkursen också, så ingen ro, ingen rast. ska i alla fall bli en skön kontrast att krypa ihop i för små stolar på barnavdelningen i biblioteket och läsa böcker som inte tar timmar att komma igenom.
på tal om mina studier träffade jag en äldre dam idag som inte tyckte att jag kastade bort mitt liv på något så meningslöst som litteraturvetenskap. alla brukar alltid säga att det verkar tråkigt att läsa litteratur och det brukar aldrig gå att få dem att ändra sig. damen däremot lät genuint glad över att jag läste, eftersom det inte är så många som gör det idag.
kanske kommer det dessutom att bli svårare och svårare att komma upp på högskolan om man inte har gått på gymnasiet. jag pluggade på komvux i två år för att läsa upp min behörighet, men jag läste i tidningen att komvux inte ska starta till hösten för att det är slut på pengar. detta gjorde mig mycket upprörd. tydligen tog budgeten slut i mars i år och många av mina gamla lärare kommer att bli friställda. allt detta gör mig så bitter. med risk för att låta som en ärkekommunist så tror jag att brist på vuxenutbildning kommer att leda till större klassklyftor. lågutbildade vuxna kommer att öka, vilket ökar segregeringen. jag är så otroligt glad att jag blev färdig i vintras. då fick jag studentmössa och allt. och till hösten kommer många av mina vänner som fortfarande studerar på komvux att ifråntas möjligheten att utveckla sig på ett kunskapsmässigt och känslomässigt plan.
jag lider med er.

fredag 18 maj 2007

.lycka.















igår blev två individer en.
det finns egentligen inga ord.
bara en känsla av frid, trygghet och tillhörighet.

jag älskar dig fredrik, min prins.

puss.

onsdag 16 maj 2007

.skrivkramp.

lång pluggdag på biblioteket.

jag sitter och försöker åstadkomma något,
men alla böcker runt omkring mig ger mig prestationsångest.
de blickar mig.
ögar mig.
nedlåtande.

från väggarna kastar de stora, tidlösa författarna långa ögonkast
och försöker läsa vad jag skriver.
men det kan de inte,
för jag håller för handen!
bara för att de är döda och inte längre kan producera.
(fast jan guillou är inte död, men han är inte heller tidlös,
så han hänger nog bara här på nåder)

de ska inte få sno mina lysande idéer!
kanske borde jag skriva ett krigsepos om grekernas invadering av troja?
eller om en man som läst alltför många riddaromaner och blir tokig?
eller om en man som köpslår med djävulen om sin själ?
alla idéerna är ju lysande och helt
unika.
nyskapande.
och oanvända.

tisdag 15 maj 2007

.ang intervjuer.

vad finns det som är värt att skriva om?

kanske är det värt att skriva om det reportage jag såg i morse från konstfacks examensutställning.
den förvirrade unge Herr lidande konstnär stod och såg förvirrad ut under intervjun med fröken Ung, käck programledare. på hennes fråga om vad han hade gjort mumlade han att han hade återskapat ett utdött typsnitt. typsnittet bestod av en platt skiva som han hade klistrat på bokstäver med pinnar på. den platta skivan snurrade lojt.
han sa även att han skulle försöka få kontakt med typsnittets upphovsmans ande. till hjälp skulle ha en av kanalens mest framstående medium.
allt detta fick mig att känna att jag är glad över att jag inte sökte till konstfack, fast det varit mitt mål så länge. jag vill inte bli en polarn o. pyretklädd, förvirrad konststuderande som inte längre kan sätta mig själv i perspektiv till min omgivning. en som bara går runt i en miljö full av ernst billgrendyrkande människor i gabardinbyxor.
nu borde jag sova. ska upp tidigt imorgon och försöka kränga på mig något av de plagg som fredrik har varit vänlig nog att tvätta i 90 grader åt mig.